piesa de stare

Goran Bregovic & Athens Symphony Orchestra & Chorus - ''Balkanica'' - ''Man from Reno''

Asculta mai multe audio diverse

duminică, august 31, 2008

A la Roumanie!

In scoala romaneasca (generala si liceu + SAM-uri) se preda trei feluri de Limba romana(pentru cine nu stie, e vorba de gramatica din limbajul scolaresc).

1. Scoala generala: Limba romana contemporana alias: vocabular(lexic) morfologie si sintaxa, toate clasice sau din punct de vedere clasic!

2. Liceu: vocabular(lexic) inserat printre lectiile de literatura...deci obiectul "gramatica" efectiv lipseste, si doar la liceele cu profil filologic se mai studiaza Limba romana( vezi mai sus) tot din punct de vedere traditional.

De ce sunt romanii din invatamantul "inalt" tampiti? Pentru ca: Examenul de Definitivare in invatamant si cel de Gradul al doilea cer profesorilor care vor sa-l obtina sa invete Noua Gramatica a Academiei. Cu alte cuvinte: Daca vrem sa urmam un curs de masterat in domeniu, fiind alegerea noastra, cultura noastra generala si vointa noastra, inteleg sa se ceara un tip de gramatica nou, special. Dar atunci cand un om doreste sa avanseze gradual in munca prestata, este de BUN SIMT! sa fie examinat din cunostintele pe care le utilizeaza in acea meserie! Gramatica noua se numeste de fapt "structuralista", este preluata dupa gramatica limbii franceze si abunda in neologisme si termeni care chiar daca sunt logici, nu reprezinta realitatea de la "catedra"!

DECI: care este rolul unui examen ce nu reflecta concretul sistemului educational? Dupa cum prevad: profesori "tocilari", care neavand experienta necesara "practicarii" acestui nou tip de gramatica, recurg la vesnicile "fituici" sau oameni care scarbiti de ce se intampla renunta de tot la invatamant!

1 comentarii:

Anonim spunea...

Aici nu ma bag. Tu stii cel mai bine... :D

 

ZED