piesa de stare

Goran Bregovic & Athens Symphony Orchestra & Chorus - ''Balkanica'' - ''Man from Reno''

Asculta mai multe audio diverse

marți, august 16, 2011

Vremea lui Lacusta-Voda

     Si-am fost si la 2 Mai. Din pacate, la inceput mi-a cam lasat un gust amar. Prima dezamagire: terasa de pe plaja disparuse. Singurul loc frumos devenise o ruina cu niste caricaturi atarnate de pereti. Una zicea sub chipul lui Lacusta-Voda: Sa va prajiti bine, domnule! Am intrebat ce s-a intamplat. Trecuse Udrea pe acolo si a cam strambat din nas. Nu stiu ce nu i-a placut. Poate preturile mici si muzica in surdina?! Poate oamenii care nu cheltuiesc in prostie pe prostii?! Poate ca nu-i mai ajunge ciolanul si vrea sa cocalarizeze tot litoralul romanesc... A ramas terasa de langa Pensiunea lu' nea ala de la Serviti, va rog...cea mai ieftina bere era 5 lei. Ce doriti?! Preturi de fite! Apoi alta: covrigaria care facea covrigi mai buni ca la Buzau disparuse si ea. Un tip cu tot felul de kitsch-uri si alte obiecte de plaja de vanzare ne-a spus cam trist ca au preluat ei locul si ca s-a inchis covrigaria. Nu am priceput de ce era trist, ca doar era profitul lui...
  Dar pana la urma marea a spalat toate negurile. Sa dormi in sunetul valurilor, sa vezi rasaritul si jocul marsuinilor dimineata, sa fugi dupa bancul de hamsii sau dupa trei guvizi, sa desoperi pesti colorati cand faci scufundari in apa mica, sa-ti vezi crocsii albastri in apa clara chiar si la 2 metri adancime... toate astea spala nesimtirea lacustelor blonde cu tate mari si maxilar de luptator si a capitanilor chiori.
  Si nu doar atat ofera 2 Mai. Am vazut Moscheea cu minaretul ei alb ( e Ramadanul si nu am putut intra), biserica veche, lipoveneasca si mica biserica ortodoxa, toate intr-o arie destul de mica. Oamenii nu se razboiesc, nu pun bombe si chiar sunt mandri de multi-culturalismul lor. Am mancat shuberek (doar comandat, ca disparea imediat ce era scos din tigaie) si o portie imensa de guvizi prajiti. Am inotat printre pescarusi si cormorani si am cumparat un magnet de frigider cu un crab vesel ( broscuta nu am mai gasit).
  Sper ca la anul sa ramana intacta macar plaja...

4 comentarii:

ClaudelGFX spunea...

fara pardon si poate ca nu exista ceva mai romantic decat alergarea in sufletul gol pe plaja

Anca G. spunea...

o gură de aer, o meritai din plin!

Anonim spunea...

Mai sint nudisti la 2 MAi?

Docica spunea...

@ Clau: cat de frumos ai zis-o. si cat de adevarat. totusi as completa/plusa: ...si atingerea picaturilor de roua de pe brazii crescuti pe cele mai inalte stanci.
@Anonim: :) da, sunt. plaja e mai ingusta ( a crescut marea) dar inca ai loc sa-ti pui un cort pe mal. intr-un fel e mai bine asa: corturi mai putine, oameni mai putini, o mare si o plaja linistita. oamenii care merg acolo ( ca mine) vor sa se simta inconjurati de liniste, respect, relaxare si mai ales sa fie liberi.

 

ZED