piesa de stare

Goran Bregovic & Athens Symphony Orchestra & Chorus - ''Balkanica'' - ''Man from Reno''

Asculta mai multe audio diverse

marți, aprilie 14, 2009

Norvegia

M-am bronzat. Voi ajunge acasa si ma vor intreba prietenii: ooo, pe unde ai fost in vacanta de Paste? prin vreo insula mediteraneana?!... iar eu le voi raspunde: nuu, m-am bronzat in Norvegia, in Bergen, care, apropo, e cel mai ploios oras din Europa (ploua cam 360 de zile pe an)!
...nu am reusit sa scriu nimic pana acum din cauza ca am avut o mica problema cu pagina... da' e bine cand ai prieteni care se pricep la "din astea", cum am mai spus si alta data...
Ca de obicei a inceput totul cu o aventura. M-am trezit in Bucuresti pe la 10 noaptea cu o "mica" surpriza... nu stiu ce-mi veni de am deschis pasaportul si mi-am citit numele... cand ce sa vad?! nume: Apostol Simona. Pe mine ma cheama Vartolomei Simona, ca de! m-am maritat acu' vreun an. Biletul de avion era pe numele nou, iar pasaportul pe cel vechi. Eu, singura in Bucuresti, noaptea, cu bagaje enorme si cu un pasaport "fals". ...eee, bine, nu fals, dar oricum, invalid. Trebuia sa schimb avionul la Amsterdam. Numai ca Amsterdam e in Olanda, care e la randul ei in UE, dar apoi? Bergenu', saracu' (de fapt e cam bogat) nu este in UE... iar eu fara pasaport nu am voie acolo. Pana la urma am zambit frumos la vama si m-au lasat sa trec... mi-au spus ca oricum s-ar putea sa raman blocata in Amsterdam. Iar in momentul cand discutam problema cu vama inca nu aveam activat roomingul pentru ca nu gaseam o anumita parola... Clar: riscam sa ma trezesc in Amsterdam fara posibilitate sa sun pe nimeni (plus ca bateria de la tel era pe moarte), fara sa pot cumpara vreun bilet de avion (cred ca aveam prea putini bani lichizi la mine) si fara sa merg mai departe... Dar mi-au dat biletul, m-au lasat sa trec... in Amsterdam chiar mi-au zambit politicos si mi-au urat vacanta placuta.
In sfarsit am ajuns in Bergen. Primul lucru pe care l-am simtit a fost ca intru intr-o poveste. Aterizam, iar in jurul meu erau doar nori. Fotografiile publicate anterior. Apoi am vazut stancile si muntii si fiordul... ce sa vreau mai mult: si mare si munte, unul langa celalalt!
Cred ca am facut vreo mie de poze in primele doua zile! Ma asteptam sa fie totul trist, depresiv, ca doar sunt in nord si mai ales ploua groaznic... dar a fost tocmai invers: soarele apune pe la 10, totul e portocaliu seara, iar ziua ori straluceste puternic (cred ca din cauza apei), ori chiar daca ploua e foarte relaxant. E marti, iar de cand am ajuns aici nu a plouat decat intr-o singura zi.
Ieri am facut alpinism impreuna cu o pereche la vreo 70 de ani.
Sunt cateva lucruri care m-au impresionat aici.... de fapt sunt o groaza de lucruri: parintii nu-si lasa copiii acasa... merg cu astia micii in carucior chiar si pe varful muntelui... Peste tot vezi tati care isi iau copii la plimbare sau sport: alearga, se catara, se misca de colo-colo. Batranii fac sport. Mult sport. Urca muntele pana in varf, chiar escaladeaza. La orice varsta se face jogging, ciclism, escaladare. Multi sunt grasi... foarte grasi... mananca fast-food. Fetele sunt finute la chip, chiar frumoase, dar au niste picioare cat butucii... barbatii arata ca niste elfi....din aia superbi. Au multe tuneluri. Au insulite si casele sunt vopsite in general in alb sau rosu sau bleumarin( culorile steagului). Au peste tot steaguri. Au niste biserici interesante... dar sarbatoarea Pastelui, care la ei a fost weekendul trecut e foarte stearsa... nu s-a simtit deloc.
Toti vorbesc engleza, indiferent de varsta. Se imbraca si se incalta in "guma"... si nu prea au stil. Asorteaza totul foarte prost. Sunt deosebiti si pozitiv, si negativ.
In urmatorul articol voi publica poze... si ce voi mai descoperi pe aici.

2 comentarii:

Anca G. spunea...

fain...asteptăm poze:D

FLORIN spunea...

as zice ca a fost inceputul unei aventuri pe cinste. aproape ca are sesn ca ea a inceput cum a inceput. :)

 

ZED