piesa de stare

Goran Bregovic & Athens Symphony Orchestra & Chorus - ''Balkanica'' - ''Man from Reno''

Asculta mai multe audio diverse

luni, aprilie 06, 2009

Violenta domestica

    Suna de parca e un articol din Codul Penal sau vreo stire analitica pe la cine stie ce emisiune de seara. De fapt, in spatele acestui titlu grav se ascunde un lucru pe cat de crud, pe atat de banal.

    Vorbeam recent cu o prietena pe mess. Ne stim de ani multi, dar ne inalnim foarte rar, caci ea locuieste in Bucuresti. De cand am cunoscut-o a "patit" cate ceva. Incerc sa judec obiectiv situatiile. A trecut prin multe, inclusiv un viol. Acum tocmai a iesit dintr-o relatie care dura de 5 ani. Cinci ani in care pe langa lucruri bune a existat si violenta. El a lovit-o. De multe ori m-am intrbat de ce procedeaza femeile asa ca ea? Adica de ce atunci cand sunt lovite continua sa ramana langa bruta? Pentru ca sunt proaste? pentru ca sunt slabe? pentru ca iubesc neconditionat, pana la daruire totala... pana la sclavagism? Eu nu ma intreb de ce loveste el. Ma streseaza atitudinea ei.

  • Zice: El a dat in mine! Mi-a dat un picior... sau m-a impins si m-am lovit de calorifer... sau mi-a tras o palma...
  • Zic: Pai de ce stai? De ce nu pleci? De ce nu iei atitudine?
  • Zice: Pai si-a cerut iertare.... sau stii cate a facut pentru mine?! Doar el m-a sustinut... 
  • Zic: De ce nu anunti politia? De ce accepti sa te loveasca?
  • Zice: Nu mai accept!.................. dupa un telefon de la el il iarta... revine.... DOAMNE!

  Dialogul de mai sus nu s-a petrecut intocmai. Adica replicile sunt reale, dar au fost spuse pe rand, intr-un context mai amplu. 

  Nu vreau sa scuz o femeie care accepta violenta. De obicei replica mea este: daca e proasta, n-are decat sa ia bataie, ca merita!  Numai ca acum nu pot spune asta. Pentru ca lucrurile nu pot fi judecate numai la modul general, iar legea se naste tot din cazuri particulare. Asa ca atitudinea lui si mai ales a ei nu sunt in masura sa o judec eu.

 Pot spune doar atat: AM UN DINTE IMPOTRIVA VIOLENTEI DOMESTICE!

1 comentarii:

FLORIN spunea...

cat m-as bucura sa existe un raspuns la "de ce sta ea?". de fapt, un raspuns sunt convins ca exista si ma indoiesc ca el este atat de particular pe cat am vrea. e un fenomen, din punctul meu de vedere, asta pe langa cazurile "iesite din comun"(greu pot spune asa). si in romania, cred ca e un fenomen destul de raspandit, un fenomen acceptat de societate.

 

ZED