piesa de stare

Goran Bregovic & Athens Symphony Orchestra & Chorus - ''Balkanica'' - ''Man from Reno''

Asculta mai multe audio diverse

joi, decembrie 17, 2009

Poveste seaca de Craciun

"Ninge sfant si pagan, 
Numai ochii ne raman, 
Despartirea s-o mai vada. 
Ca in rest, noi ne-am stins
Si-am ajuns de-atata nins
Niste oameni de zapada."
   Ninge in Galati ca pe vremea cand eram mici si ne acoperea zapada. Acum are Mosu' pe ce sa vina. Nu mai are scuza: nu-i zapada, nu merge sania! Doar ca la noi cu cat incepe sa vina Mos Craciun mai des, cu atat vine Iisus mai rar. Ne americanizam. Casele/ blocurile sunt pline de mosi rosii care se napustesc spre geamurile oamenilor (toti odata), perdele de lumini curg pe ferestre si beculete sclipicioase incarca pomii pe ici pe colo. La supermarket "portile sunt deschise". Cautam infrigurati munti de produse si ne incarcam carucioarele (chiar si pe criza) cu tot feluri de nimicuri.
  De cealalta parte, Bisericile pline ochi de enoriasi evlaviosi abia mai fac fata omenirii. Iar Iisus tot nu vine. Caci totul este doar o masca dupa care se ascund ochi mici, scrasnete si ura. Ce este religios in vorbele rastite, inghiontelile din cozile interminabile pe la moaste, tigarile fumate in fata Bisericii, bancurile din curtea ei, injuraturile de pe strada, violentele din familie sau din afara ei?!
 Romanii nu sunt religiosi. Sunt habotnici si superstitiosi. Tin post si judeca. Iar Craciunul se apropie doar cu Mos Craciun si senzualitate. Cei spirituali spun ca-si doresc doar: o cana cu vin fiert sau ceai, cateva lumanari parfumate aprinse si bradul pe fond muzical (colinde). Dar asta nu mai este spiritul Craciunului. Este tot un fel de egoism senzual.
  Si totusi Iisus se pare ca vine. Am auzit ca tocmai s-a realizat o descoperire genetica extraordinara. Cancerul de piele si cel de plamani si-au deschis misterele genetice.
   Zapada ne-a indeplinit dorintele hibernale: putem sa facem oameni de zapada, sa ne dam cu sania, sa ne bulgarim si sa facem ingeri.
    Sper doar ca ingerii facuti sa ramana mai mult acolo, inchisi in zapada.

1 comentarii:

kyky spunea...

slabe sanse sa mai faca vreun copil ingerasi in zapada. pur si simplu ...au uitat. cata dreptate poti sa ai...intr-adevar ne-am schimbat cu totii, credinta paleste pe an ce trece si acum nu mai zambeste lumea decat la spaga, cadouri scumpe, buzunare pline de bani si masini straine.

sad but true...

 

ZED