piesa de stare

Goran Bregovic & Athens Symphony Orchestra & Chorus - ''Balkanica'' - ''Man from Reno''

Asculta mai multe audio diverse

joi, ianuarie 14, 2010

Leapsa (tot despre carti)

Tocmai am gasit o leapsa care mi-a placut si am zis sa o incerc. Numai ca cere ceva timp... asa ca cine doreste poate sa o incerce: 
1.Când citiţi, pentru a marca locul unde aţi rămas cu lectura, folosiţi semne de carte sau îndoiţi paginile? 
Desi prefer semnele de carte, de obicei indoi paginile. Nu-mi place asta, dar tot o fac.


2. Aţi primit în ultimul timp o carte drept cadou şi, dacă da, care a fost aceasta? 
Nici nu stiu daca am primit vreodata vreo carte cadou, cu toate ca mi-ar fi placut foarte mult.... ba am primit, dar nu chiar cadou. Eram la un amic acasa acum cativa ani si m-a interesat o carte, iar el mi-a oferit-o. Deci a fost mai mult un cadou cerut. Cartea se numeste: Zhuan Falun, scrisa de Li Hingzhi.


3. Citiţi în baie? 
Citesc in baie si mai ales in cada. Ma relaxeaza mult o baie parfumata si o carte in mana.


4. V-aţi gândit vreodată să scrieţi o carte şi, dacă da, care ar fi fost aceasta?
M-am gandit sa scriu o carte de mai multe ori. Chiar si acum ma gandesc. Prima data ideea a fost sa fie un volum de poezii. Dar acum ma tot gandesc sa scriu un roman. Am deja schema si primul capitol. Numai ca am foarte mult de munca la el: de la cautari in istorie, traditii si geografie, la transformari de limba si stil. Asa ca lenea deocamdata a spus: STOP! Nu vreau sa fie ceva comercial, ci sa fie un proiect de care literatura romana inca nu a avut parte. Mai multe nu zic.


5. Ce credeţi despre colecţiile de carte de la noi? 
Daca le-as privi din postura unor oameni care nu au bani de dat pe carti, colectiile sunt ok. Ofera cititorilor o gama destul de variata de literatura: pentru copii, pentru adolescenti, carti de o valoare universala, carti canonice, carti pentru cultura generala a unui om, carti de recitit sau de intregit biblioteca.
 Daca le cumpara un snob, sunt tot ok: unele lucrate in piele, altele cu supra-coperta, destul de groase si de multe incat sa te mandresti cat poti fi tu de cult.
Dar eu le judec din punctul meu de vedere, o cititoare avizata (sau care spera sa fie avizata): sunt o adunatura de carti bune si carti proaste, la un pret bun, dar pe care nu le cumpar daca le am deja in biblioteca.


6. Care este cartea preferată? 
Am mai zis deja, dar repet: Povestea fara sfarsit, de Michael Ende


7. Vă place să recitiţi unele cărţi şi care ar fi acestea? 
Recitirea e necesara la orice varsta cum am mai spus si aici. Eu prefer sa recitesc: Alice in Tara Minunilor (Lewis Carroll),  Craii de Curtea Veche (Mateiu Caragiale), Fundatia (de Asimov), carti de fizica, poezie si cam ce-mi mai cade in mana uneori.


8. Ce părere aţi avea de o întâlnire cu autorii cărţilor pe care le apreciaţi şi ce le-aţi spune? 
Sigur mi-as dori sa cunosc autorii de carti pe care le prefer. Nu stiu ce le-as spune. Cred ca i-as lasa sa vorbeasca despre orice si doar i-as asculta... si poate ca as vrea sa vad daca ceea ce au vrut ei sa transmita chiar am inteles corect.


9. Vă place să vorbiţi despre ceea ce citiţi şi cu cine? 
 Inainte imi placea mai mult si chiar imi transcriam unele citate pe care le comentam cu un prieten. Acum nu prea mai am timp de discutii literare, cu toate ca o mai fac din cand in cand cu oameni dragi mie. Iar cel mai mult imi plac contradictiile si disputele literare.


10. Care sunt motivele care vă determină să alegeţi o carte pe care să o citiţi? 
Motivele sunt diferite si nu toate placute: mi se cere la facultate, pentru examene, imi trebuie la scoala, caci predau literatura sau o aleg doar pentru placerea mea personala. Si cum deja mi-am format gustul, tind sa aleg anumite tipuri sau teme: stiinta (medicina, fizica, matematica, psihologie, semantica, lingvistica), literatura -- SF, fantastice, autori premiati, poezie, autori deja preferati si politiste(dar astea de obicei doar in vacanta).


11. Care credeţi că este o lectură “obligatorie”, o carte pe care cineva trebuie să o citească? 

  • Abecedarul!
  • Istoria poporului tau si a lumii in general

12. Care este locul preferat pentru lectură?
Nu am un loc preferat. Obisnuiesc sa citesc in pat, dar am citit si pe banca in parc, si la masa, in bucatarie, si in carciuma si la birou si in tren si pe wc... oriunde se poate citi.


13. Când citiţi ascultaţi muzică sau lecturaţi în linişte?
Am doua stari: ori vreau sa fie liniste totala, ori pun niste jazz. 


14. Vi s-a întâmplat să citiţi cărţi în format electronic? 
Da. De fiecare data cand doresc sa citesc ceva anume si nu o gasesc in librarie, in biblioteca (la imprumut), la prieteni sau nu am bani sa o cumpar, atunci o citesc si in format electronic.


15. Citiţi numai cărţi cumpărate sau şi pe cele care sunt împrumutate? 
 Imprumut lunar de la VA Urechia, desi am acasa destule carti necitite inca. Intr-un fel senzatia e asta: las' ca alea de acasa nu dispar nicaieri, dar astea de la biblioteca poate nu le mai gasesc!


16. “O carte este pentru mine este…” Cum aţi descrie o carte? 
...un refugiu, o lume, un secret frumos, un pansament pentru minte si suflet, o bogatie a lumii in care traim. Din pacate pentru foarte putini o carte se mai traduce asa. 




Deci.... cine o vrea? 

2 comentarii:

Ivcelnaiv spunea...

poate iti place si poezia naiva
mai stii?
http://www.ivcelnaiv.blogspot.com

Gopo spunea...

Salut Simona !

Stiu ca tii la ideile astea ecologiste, chiar si cele mai naive, asa ca poate merita sa arunci un ochi aici : http://www.letsdoitromania.ro .

Personal nu ma astept la mare reusita, dar daca macar o groapa de gunoi va fi curata, tot e un success.

 

ZED